Michel Frost și-a arătat susținerea pentru demersurile activiștilor și jurnaliștilor ce protejează mediul în România și a prezentat scopul acestui mecanism de protejare a apărătorilor mediului care a fost instituit într-un cadru obligatoriu din punct de vedere juridic și vine în sprijinul apărătorilor mediului amenințați, persecutați sau hărțuiți pentru simpla exercitare a drepturilor prevăzute de Convenția de la Aarhus.
”Transparența, accesul la informații, încrederea și participarea societății civile la procesele decizionale legate de mediu sunt esențiale în contextul actual. MMAP susține implementarea mecanismului de reacție rapidă (MRR) recent înființat și sprijină activitatea primului raportor special pentru apărătorii mediului, plecând de la premisa că reprezintă instrumente necesare și binevenite pentru protecția drepturilor persoanelor și a organizațiilor care se implică activ în protecția mediului, cu atât mai mult cu cât apărător al mediului poate deveni oricare cetățean ce sesizează o problemă” – a precizat secretarul de stat, asigurându-l pe Michel Frost că România recunoaște și respectă drepturile societății civile și manifestă deschidere pentru rezolvarea oricăror probleme apărute, asigurând dreptul la participare publică și accesul la justiție.
România a ratificat Convenția Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998, prin Legea nr. 86/2000.
Convenția, în vigoare de la 30 octombrie 2001, stabilește că protecția mediului se va îmbunătăți dacă publicul cunoaște problemele de mediu și se implică în privința acestora. Convenția este menită să contribuie la protejarea dreptului fiecărei persoane din generațiile prezente și viitoare de a trăi într-un mediu adecvat pentru sănătatea și bunăstarea sa. În acest scop, convenția prevede acțiuni în trei domenii:
- asigurarea accesului publicului la informațiile privind mediul deținute de autoritățile publice;
- stimularea participării publicului la luarea deciziilor care au un impact asupra mediului;
- extinderea condițiilor de acces la justiție în probleme de mediu.