Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui a organizat manifestarea „Ziua dezrobirii rromilor – Între durere și speranță”.
Evenimentul a marcat împlinirea a 168 de ani de la eliberarea din robie a ultimei categorii de rromi din Țara Românească.
Cu acest prilej a fost prezentat o scurtă istorie a dezrobirii rromilor în Principatele Române de către muzeograf Andreea Marcu-Atasiei, de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, și alocuțiunea „Participarea la educație a copiilor rromi din județul Vaslui”, susținută de prof. Iulian Lupu, inspector școlar pentru minorități naționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
„Am ținut tare mult să aibă loc acest eveniment din respect pentru fiecare locuitor din județul nostru și mulțumesc colegilor de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” că au pus în practică această idee, iar astăzi vorbim despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 168 de ani, dezrobirea romilor. Mai întâi a fost în 1855 în Moldova, apoi în 1856 în Muntenia. E un punct de reper pentru etnia romă și de atunci a început un șir de emancipare și de așezare a fiecăruia, așa cum trebuie să fie relația între oameni, nu cea de proprietari unii față de alții”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.
În partea a doua a activității a avut loc un moment artistic oferit de Grupul „Gypsy Style” de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui.