Ministerul Finanțelor continuă să promoveze dialogul activ cu mediul de afaceri, discuții în cadrul cărora sunt abordate o varietate de teme, inclusiv aspecte legate de fiscalitate, impactul politicilor fiscale și financiare asupra mediului de afaceri, investiții, acces la finanțare și stimularea mediului antreprenorial.
Astăzi, ministrul Marcel Boloș a avut o nouă întâlnire cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, partener ce oferă constant feedback valoros asupra politicilor și măsurilor guvernamentale în domeniul financiar.
Discuțiile s-au centrat pe măsurile adoptate de MF pentru îmbunătățirea gradului de conformare voluntară la declararea și plata taxelor și impozitelor, progresul înregistrat în implementarea instrumentelor digitale pentru combaterea evaziunii și execuția bugetului general consolidat în primul trimestru din 2024.
„Pe linia combaterii evaziunii fiscale și a conformării voluntare implementăm o serie de măsuri care încep să dea rezultate. Vedem că aprilie a însemnat o lună record de încasări la buget, am depășit 47 miliarde lei brut la nivelul ANAF. În primele trei luni din 2024 am lucrat la modulele antifraudă, prin intermediul cărora, așa-numitele <<firme fantomă>> de pe un lanțul de aprovizionare sunt depistate mai ușor de către inspectorii Antifraudă. Deja ne folosim de primele rezultate: am început să îi notificăm pe cei care nu folosesc modulul E-factura, pe cei care înregistrează diferențe între decontul de TVA și TVA-ul deductibil, decontul de TVA și TVA-ul colectat. Sunt câteva dintre măsurile incipiente care anunță schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigmă în momentul în care modulele antifraudă vor fi pe deplin operaționale. În ceea ce privește formele de sprijin pentru antreprenori, am făcut deja toate demersurile pentru operaționalizarea IMM Plus, care înseamnă că antreprenorii au acces 12,5 miliarde lei credite pentru proiectele de investiții. De asemenea, zilele trecute am publicat ghidul pentru schema de 2,25 miliarde lei pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii majore, al cărei start îl dăm la 29 iulie. Dincolo de toate acestea, este responsabilitatea noastră, ca factori de decizie, să asigurăm prudența și responsabilitatea în cheltuirea banului public”, a explicat ministrul Finanțelor.