Vocea Presei

cele mai importante știri

Biden critică aspru remarci „absurde” și „inacceptabile” ale lui Trump privind NATO

Biden

Într-o recentă intervenție publică, președintele SUA, Joe Biden, a făcut un apel către membrii Partidului Republican din Camera Reprezentanților, îndemnându-i să renunțe la alianța cu fostul președinte Donald Trump. Biden a criticat aspru comentariile „absurde” și „inacceptabile” ale lui Trump referitoare la NATO, conform sursei de știri AFP.

Liderul democrat a avertizat reprezentanții conservatori despre consecințele istorice ale blocării sprijinului destinat Ucrainei, un ajutor recent aprobat de Senat, care reprezintă camera inferioară a Congresului.

„Adresez un apel la republicanii din Camera: trebuie să luați o decizie. Veți susține libertatea sau veți sta de partea opresiunii și dictaturii? Vă veți alătura Ucrainei sau lui Putin? Vă veți alege țara sau pe Trump?” a afirmat Biden într-o declarație la Casa Albă.

Recent, Senatul american a aprobat un nou pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Totuși, adoptarea acestuia este împiedicată de susținătorii lui Trump din Camera Reprezentanților, care se opun examinării propunerii în forma actuală.

Această dispută, survenită într-un moment cheie electoral, evidențiază confruntarea dintre Biden și Trump, care se prefigurează a fi adversari în viitoarea cursă prezidențială din 5 noiembrie.

Biden, în vârstă de 81 de ani, a denunțat recentele declarații ale lui Trump despre NATO, în care acesta din urmă sugera încurajarea Rusiei să atace membrii alianței care nu își îndeplinesc obligațiile financiare. „Este absurd, inacceptabil, periculos și antiamerican”, a catalogat Biden aceste comentarii, adăugând că Trump nu înțelege valorile fundamentale de libertate, securitate și suveranitate pe care se bazează NATO.

În contextul acestei tensiuni, Partidul Republican pare pregătit să își susțină fostul lider. Deși în Senat, unde democrații dețin majoritatea, mai mulți republicani au votat pentru ajutorul Ucrainei, situația este diferită în Camera Reprezentanților, controlată de republicani.

Mike Johnson, președintele Camerei și un susținător fidel al lui Trump, a refuzat să aducă propunerea în discuție, subliniind că „securitatea națională începe cu securitatea frontierei”. Republicanii solicită ca ajutorul pentru Ucraina să fie legat de politici mai stricte de imigrație, având în vedere numărul record de sosiri la frontiera cu Mexicul.

O propunere de compromis a fost prezentată în Senat, dar a fost respinsă de conservatori, care au considerat că nu este suficient de strictă, reflectând influența semnificativă a lui Trump asupra acestui subiect.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat adoptarea ajutorului în Senat, exprimându-și recunoștința față de senatorii americani. „Ajutorul continuu din partea SUA ne ajută să protejăm vieți umane de teroarea rusă și să luptăm pentru libertate și democrație”, a scris el pe platforma X.

Democrații susțin în mare parte reluarea asistenței militare pentru Ucraina, în timp ce republicanii sunt divizați între susținătorii unei politici externe intervenționiste și cei care favorizează o abordare izolaționistă, influențați de Trump.

Într-o demonstrație a impactului lui Trump asupra dezbaterilor din Congres, senatorul Lindsey Graham, anterior un susținător al ajutorului pentru Ucraina, a anunțat opoziția sa față de noua tranșă de ajutor, preferând în schimb un sistem de împrumuturi, „așa cum a sugerat Trump”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *