Vocea Presei

cele mai importante știri

Servicii sociale de calitate cu finanțări europene în comunitățile rurale vasluiene

Servicii sociale de calitate

Consiliul Județean Vaslui a facilitat o întâlnire între primarii și asistenții sociali din comunitățile rurale vasluiene și reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, având ca temă proiectul „Furnizarea de Servicii Integrate în comunitățile rurale”. Acest proiect, finanțat din fonduri europene, își propune să ofere persoanelor vulnerabile acces îmbunătățit la educație, servicii de protecție socială și sănătate.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Costel Zară, a declarat: „Prin acest proiect, persoanele vulnerabile din U.A.T.-urile rurale din județul Vaslui vor avea acces îmbunătățit la educație, servicii de protecție socială și sănătate. Este un program cu finanțare europeană dedicat grupurilor vulnerabile, iar întâlnirea s-a dorit a fi o oportunitate în a-i sprijini pe primari să implementeze acest proiect, care va îmbunătăți viața celor expuși riscului de sărăcie sau excluziunii sociale”.

Proiectul finanțează dezvoltarea serviciilor sociale în comunitățile rurale și formarea de profesioniști în domeniul asistenței sociale. Acesta este complementar cu un alt proiect aflat deja în implementare, care vizează înființarea de centre comunitare integrate.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian-Ionuț Trifan, a subliniat: „La nivel de județ sunt 13 U.A.T.-uri care sunt incluse deja în proiect pentru înființarea de centre comunitare integrate. Celelalte comunități rurale au posibilitatea de a accesa noul proiect și de a forma echipe comunitare integrate. Asta înseamnă cooptarea de asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori școlari și sanitari, profesori de sprijin, îngrijitori bătrâni, care să asigure serviciile comunitare integrate, obiective vizate în acest proiect”.

La nivel național, 2.000 de U.A.T.-uri rurale din România vor beneficia de sprijin în furnizarea de servicii comunitare integrate. Uniunea Europeană a aprobat o finanțare de peste 800 milioane de euro în cadrul Programului de Incluziune și Demnitate Socială pentru implementarea acestui proiect. Partenerii implicați sunt Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, precum și Ministerul Sănătății.

Conform datelor Eurostat, în 2023, România avea una dintre cele mai ridicate rate ale riscului de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană, cu un procent de aproximativ 31%. În județul Vaslui, conform Institutului Național de Statistică, rata șomajului în 2024 a fost de 8,5%, peste media națională de 5,2%. Aceste statistici subliniază necesitatea unor intervenții precum proiectul „Furnizarea de Servicii Integrate în comunitățile rurale” pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale persoanelor vulnerabile.

Implementarea cu succes a acestui proiect ar putea servi drept model pentru alte județe din România, demonstrând importanța colaborării între autoritățile locale și centrale în vederea atragerii și utilizării eficiente a fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților rurale și sprijinirea grupurilor vulnerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *