”Ziua Pământului este un prilej minunat pentru ca oamenii din întreaga lume să reflecteze asupra impactului pe care acțiunile lor îl au asupra mediului și să caute soluții pentru a reduce poluarea și degradarea acestuia.
Tema din acest an, „Planetă vs. Plastic”, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive ale poluării cu plastic pentru sănătatea umană și pentru sănătatea planetei. Peste 50 de țări au cerut încetarea poluării cu plastic până în 2040.
Sistemul Garanţie-Returnare este proiectul prin care România celebrează această zi și ne dorim ca SGR să fie moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, ca mesaj, ca atitudine, ca semn de prețuire față de natură. Acest sistem ne va uni pe toți în Hora Reciclării în speranța că țara noastră se va transforma din țara depozitării în țara reciclării” a declarat ministrul Mircea Fechet.
Inițiativa ”Ziua Pământului” datează din 1970 și aparține senatorului american Gaylord Nelson. În primul an de celebrare, Ziua Pământului a adunat în special tineri și cetățeni preocupați de soarta planetei. De-a lungul timpului, această sărbătoare a căpătat amploare și a devenit cunoscută în peste 140 de țări din întreaga lume.
Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial Ziua Pământului ca sărbătoare a planetei abia în anul 2009, subliniind importanța acțiunilor individuale și colective în protejarea mediului înconjurător. În anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au participat la evenimentele dedicate acestei zile, demonstrând dorința de a contribui la un viitor mai durabil pentru toți.
Pentru celebrarea Zilei Pământului din acest an, earthday.org colaborează cu organizații din Malaezia pentru a organiza cea mai mare acțiune de curățare din istoria Zilei Pământului. Insula Penang, principala insulă a țării, a fost afectată de poluarea cu plastic din cauza turismului. Cel puțin 100.000 de voluntari vor curăța plajele și pădurile din țară, potrivit organizatorilor. De asemenea, aceștia vor planta peste un milion de copaci.